Les Seccions

COLLA VELLA · LA FUNDACIÓ

L’any 1986 un grup de joves del poble es reuneix amb el desig de crear un grup de foc a l’Hospitalet. Amb el suport econòmic dels membres inicials i l’ajuda en un inici de l’entitat local  Foment Cultural, es crea el Ball de Diables.
El juny del 1987 es bateja la colla (formada únicament de l’actual Colla Vella) amb el Ball de Diables de Tarragona com a padrins.

L’Any 1990 es funda l’entitat com a associació pròpia, desvinculant-se finalment d’altres grups municipals.

El 2021, amb la reestructuració de l’entitat que coneixereu més endavant, aquesta colla fundadora passa a ser una secció més de les tres que formen el Ball de Diables; anomenada Colla Vella i sent la colla de foc integrada pels majors d’edat.

Són els encarregats de gestionar la bèstia d’adults de l’entitat: Lo Muriac.

Figura de Lluïment de l’actual Colla Vella a l’hospitalet l’any 2000.

COLLA DE TABALERS

Colla de Tabalers a l’Hospitalet l’any 2000.

A la dècada dels noranta ja es disposa de percussió, però no es manté al llarg del temps, almenys dintre de l’entitat.

Amb el pas del temps, les amistats amb la Colla de Tabalers del Foment Cultural (grup de percussió del Cavallet de Mar) són cada vegada més. Això fa que a poc a poc vagin actuant com una única colla, convidant-se els uns als altres als diferents actes.

Finalment, el Ball de Diables cedir els instruments propis a l’entitat veïna perquè amplies el seu grup i fos aquest, el que actues amb les dues entitats, formalitzant el que ja feia temps que es gaudia.

L’any 2014 el Ball recupera els instruments i forma de nou la colla com a secció de l’entitat.

COLLA JOVE

Passat el 2010 la quantitat de joves menors d’edat a l’entitat va en augment. Aquest fet fa que tant la Junta Directiva del moment com l’Assemblea de Socis posin sobre la taula la necessitat de formar una colla pels més menuts.

El procés és llarg i a finals de la dècada, ja comencen a tenir les seves actuacions pròpies, encara que sota el mateix nom genèric.

Finalment, el 2020 es crea la colla oficialment, com a secció de l’entitat.

Són els encarregats de gestionar la bèstia jove de l’entitat: Lo Roc.


Diable Comú de la Colla Jove a Vandellòs l’any 2022.

LA REESTRUCTURACIÓ

El 2021, amb la recent creació de la Colla Jove, es fa inevitable una reestructuració dintre de l’entitat. La intenció d’aquesta és acabar d’exalçar cadascuna de les seccions, perquè puguin actuar amb nom propi posant de manifest que l’entitat està formada per diverses seccions.

D’aquesta manera s’acaben designant els noms que avui coneixem:
Colla Vella del Ball de Diables de L’Hospitalet de l’Infant.
Colla Jove del Ball de Diables de L’Hospitalet de l’Infant.
Colla de Tabalers del Ball de Diables de L’Hospitalet de l’Infant.

També s’integren oficialment les bèsties a finals de 2022:
Lo Roc de l’Hospitalet de l’Infant.
Lo Muriac de l’Hospitalet de l’Infant.

Cadascuna de les seccions tenen la seva trobada pròpia i ofereixen espectacles tant de manera conjunta com independent; però totes formen part de l’entitat (el Ball de Diables), gestionant-se com una sola associació quant a drets, obligacions i organització en tots els seus àmbits.


Imatge Corporativa

EL LOGOTIP

Logotip actual de l’entitat.

L’actual logotip de l’entitat es crea el 2022 al 35è aniversari de l’entitat.
Està format pel nom de l’entitat i la data de fundació. Al racó superior dret, trobem el logotip que va acompanyar l’entitat des de la seva fundació fins a la modificació de 2022, que consta d’un diable dintre d’una circumferència amb el nom de l’associació.

EL RATPENAT

El ratpenat és la imatge corporativa més present a l’entitat juntament amb el logotip.

Aquesta imatge, que representa un ratpenat sense cos ni boca, amb banyes i unes ales puntegudes; està present a les casaques de tots els vestits, als ceptrots i ceptropís dels personatges de La Jove i La Vella i al carro de pirotècnia de la Vella.

A més, també és la imatge principal de la samarreta oficial de l’entitat i es troba a altres peces de marxandatge disponibles al públic.

La gran presència d’aquest animal a l’entitat és la inspiració de la nostra bèstia d’adults: Lo Muriac.

Ratpenat de l’entitat.

L’ «SKYLINE»

Skyline de l’entitat.

L’ «skyline» de l’entitat representa als membres de les colles Jove, Vella i de Tabalers.

En aquesta estan representats els personatges de les colles de foc amb els ceptropís, així com membres de la Colla de Tabalers.

El podeu trobar al remolc de l’entitat, així com al carro de pirotècnia de La Jove i altres espais.

Germanor

Durant els anys que l’entitat porta rondant per les diferents poblacions del territori, hem conegut infinitat de colles. Entre aquestes, hi ha algunes que han deixat la selva empremta als cors de tots nosaltres.

La Colla de Diables «Sheron» de Móra d’Ebre, ha estat present a moltes de les nostres actuacions durant els darrers anys, creant una relació de suport mútua molt important.

El 22 d’abril de 2017, coincidint amb el seu 25è i el nostre 30è aniversari, vam signar una carta d’agermanament, fent oficial aquesta relació.

El 2022, cinc anys després i dintre de la nostra I Diada Cultural, van ser els receptors del I Guardó Voliac de l’entitat, rebent nosaltres una placa commemorativa del moment a canvi com a reafirmació de l’amistat.

Logotip de la Colla de Diables Sheron de Móra d’Ebre.
Imatge corporativa dels Dimonis de l’Avern d’Alboraia.

Els Dimonis de l’Avern d’Alboraia, a València, comencen a deixar empremta a l’Hospitalet a la dècada dels noranta, quasi amb el seu naixement.

Durant molts anys han sigut els encarregats d’oferir els focs finals de la Nit de Foc, així com han sigut els encarregats d’oferir gran part de l’espectacle d’aquesta mateixa trobada.

Aquesta relació, en la que va germinar una germanor i un caliu especial, va durant una vintena d’anys i es va recuperar el 2022.

Gran part de l’esperit de la nostra entitat està marcat per ells, ja que vam anar heretant un estil i una manera de fer típica del País Valencià en molts aspectes dels nostres esdeveniments.